Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Bolesławiec
Roślinna kuchnia kresowa – spotkanie z Pawłem Ochmanem

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Miejska Biblioteka Publiczna – Centrum Wiedzy w Bolesławcu zaprasza w sentymentalną podróż po dawnych Kresach Wschodnich! Przemierzymy obecne ziemie Ukrainy, Białorusi i Litwy, które przed II wojną światową były domem dla wielu osób osiedlonych na terenie Bolesławca i okolic.
Roślinna kuchnia kresowa – spotkanie z Pawłem Ochmanem

Naszym przewodnikiem będzie Paweł Ochman, twórca popularnego bloga Weganon. Opowie on o kulinarnych tradycjach Kresów Wschodnich, głównie okresu dwudziestolecia międzywojennego. To dzięki Kresowiakom i Kresowiankom oraz ich potomkom wiemy, co w czasach przedwojennych spożywano na co dzień i od święta, znamy warzywa królujące w ówczesnych kuchniach, a także mamy rozeznanie w sposobach wykorzystywania dzikich owoców i ziół. Czym zatem są wołyńskie kichyłki, poleska kulaga, litewskie mandryki czy gródeckie cebulniki? Co kryje się pod takimi nazwami jak towkanica, włodzimierskie fajercarze, lwowskie bałabuchy czy kryżawki? O tym wszystkim będziemy rozmawiać już 28 lipca 2023 o godzinie 18:00, podczas spotkania z autorem książki „Roślinna kuchnia kresowa”.

Zapraszamy! Wstęp wolny.

Spotkanie będzie tłumaczone na język ukraiński.

Projekt „Sieć bezpieczeństwa dla Ukrainy” Nr 2022-2-CZ01-KA210-YOU-000091139, w ramach programu Erasmus+.


um



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Niedziela 25 lutego 2024
Imieniny
Almy, Cezarego, Jarosława

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl