Oleje roślinne - jakie mają zastosowania?
Działanie olejów roślinnych jest znane już od starożytności. Były stosowane przede wszystkim w Egipcie. Oleje roślinne były tam stosowane do różnych ważnych rytuałów oraz w życiu codziennym. Pozwalały chronić skórę przed afrykańskim słońcem. Twórca pierwszego na świecie kremu, dodał do niego właśnie olej roślinny. Mówiąc dokładniej był to olej w formie oliwy z oliwek. Został do niego dołączony również wosk pszczeli i woda różana. Dobrze jest wiedzieć o tym, że receptura ta jest stosowana do tworzenia kremów do dziś. Według znanych nam źródeł najstarszy składnik używany do pielęgnacji skóry to właśnie oliwa z oliwek i olej sezamowy. To znane do dziś oleje roślinne.
Co to są oleje roślinne?
Olej to każda substancja, która w temperaturze pokojowej ma oleistą konsystencję. Oleje są otrzymywane z bardzo różnych części roślin. Mogą to być pestki, owoce, nasiona i kiełki. Warto również wspomnieć o tym, że nie tylko z roślin oleistych można uzyskać oleje roślinne. Bardzo istotne jest natomiast to, żeby oleje roślinne pochodziły z upraw ekologicznych. Wtedy będzie można je tłoczyć na zimno, bez rafinacji. Dzięki temu będą one miały bardzo dużą wartość biologiczną. Oleje roślinne rafinowane w trakcie przeróbki gubią bardzo dużo cennych właściwości, nie mają prawie wcale zapachu, ani smaku, co jest cechą charakterystyczną olejów tłoczonych na zimno. Ich dużą zaletą jest jednak to, że bardzo dobrze wytrzymują wysokie temperatury i dużo mniej kosztują (http://oqema.pl/produkty/branza-kosmetyczna/oleje-roslinne-masla-i-woski-naturalne/). Gdy weźmiemy pod uwagę względy chemiczne, oleje roślinne to trójglicerydy kwasów tłuszczowych. Ich rodzaj określa aktywność biologiczna oleju. Oleje roślinne mogą być kwasami nasyconymi albo nienasyconymi. Te drugie mają bardzo dobre właściwości antyalergiczne, łagodzące. Posiadają też wysoką wchłanialność. Dobrze nawilżają i są niezwykle bezpieczne dla skóry.
Oleje roślinne - jakie są ich rodzaje?
Można wyróżnić 3 kategorie olejów roślinnych, ze względu na ich zdolność przetwarzania warstwy oleju w twardy oraz, elastyczny film. Nasycone kwasy tłuszczone sprawiają, że w zetknięciu z powietrzem olej po prostu wysycha. To, ile ten proces będzie trwał zależy od jego stopnia nasycenia. Grupa, do której można zaliczyć konkretne oleje roślinne, określa też ich ważność. Oleje schnące można przechowywać przez około 3 lub 4 miesiące. W ich składzie znajduje się 50 procent wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Oleje półschnące są ważne przez 4 do 6 miesięcy. Mają między 20 a 49 procent wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Oleje nieschnące mogą być przechowywane przez 6 do 8 miesięcy. Mają w swoim składzie do 19 procent wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. To wszystkie oleje roślinne, dostępne na rynku.